Programma's

01. Bestuurlijke Zaken

Wat zijn de ontwikkelingen?

Implementatie Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra)
Sinds 1 januari 2020 is de rechtspositie van gemeenteambtenaren gelijkgesteld aan die van het bedrijfsleven door middel van de inwerkingtreding van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dat wil zeggen dat ambtenaren dan ook onder het private arbeidsrecht vallen en dat het Burgerlijk Wetboek van toepassing is. Dit heeft tot gevolg gehad dat nieuwe medewerkers een arbeidsovereenkomst krijgen. Daarnaast heeft de invoering van de Wnra gevolgen voor het ontslag, voor de cao, en voor de beroepsmogelijkheden van medewerkers.

De medewerkers van de gemeente zijn wel ambtenaar in de zin van de Ambtenarenwet gebleven en dat heeft geen wijzigingen tot gevolg gehad. Voor nieuwe medewerkers betekent dit dat zij bij indiensttreding nog steeds de eed of belofte moeten afleggen en voor gemeenten als overheidswerkgever dat zij integriteitsbeleid moeten blijven voeren.

Regionale samenwerking (U10)
De netwerksamenwerking U10 heeft verder vorm gekregen. De  gemeente heeft als een van de twaalf samenwerkende gemeenten het hernieuwde ‘Bestuursconvenant samenwerking U10’ ondertekend.
Daarin is afgesproken hoe de gemeenten met elkaar samenwerken. Het doel van de samenwerking is het leggen van een fundament onder de samenwerking tussen de gemeenten op visievorming, strategievorming en het realiseren van gemeenschappelijke opgaven en belangen die bovenregionale aspecten hebben. Gekozen is voor een lichtvoetige en open netwerksamenwerking. Gemeenteraden en colleges dragen geen bevoegdheden over. Met de samenwerking in (nog te vormen) allianties voor het realiseren van opgaven, willen de gemeenten de slagvaardigheid versterken.

In het kader van het Ruimtelijk Economisch Programma heeft de gemeente de Contour vastgesteld.
Ook heeft de gemeente actief haar inbreng geleverd en bijgedragen aan het vormen van het Integraal Ruimtelijk Perspectief. In de peilnota voor de Toekomstvisie zijn inhoudelijke uitgangspunten voor de inbreng van de gemeente in de regio opgenomen. De gemeente heeft in de regio onder andere sterk ingezet op:

  1. het kwalitatief versterken en vergroten van natuur, landschap en recreatiegroen en het beschikbaar komen van financiële middelen voor realisatie en beheer hiervan;
  2. vitale dorpen;
  3. het verbeteren van OV- en fietsnetwerk, het voorkomen van toename gemotoriseerd verkeer door het Nationaal Park en dorpskernen;
  4. ruimte voor lokaal onderzoek en afweging over de verdere ontwikkeling op en nabij station Driebergen-Zeist om op langere termijn een stevige positie van het station in het OV-netwerk te kunnen behouden.

Vanuit deze U10-samenwerking is ook bijgedragen aan het Utrechts Aanbod voor een groen, gezond en bereikbaar Nederland. Dit aanbod is de inbreng van de regio en de provincie voor de kabinetsformatie.

Lasten & baten

Bedragen x € 1.000

Lasten

2.431

1,8 %

Baten

546

0,4 %

Deze pagina is gebouwd op 06/18/2021 17:09:43 met de export van 06/18/2021 17:03:00