Programma's

02. Veiligheid en Handhaving

Wat zijn de ontwikkelingen?

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is een mooie, maar bovenal veilige gemeente om in te wonen en te leven. De samenwerking met verschillende veiligheidspartners heeft in de afgelopen jaren geresulteerd in een forse daling van de geregistreerde criminaliteit. Het veiligheidsbeeld laat in 2020 opnieuw een daling zien in het aantal misdrijven en de geregistreerde criminaliteit. Desondanks is het aantal overlastmeldingen significant toegenomen in 2020. Dit beeld is in lijn met de regionale ontwikkeling en kan grotendeels toebedeeld worden aan de uitbraak en bestrijding van Covid-19.  

Het aantal woninginbraken in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is na een sterke daling in 2020 relatief stabiel gebleven: van 116 in 2019 naar 128 in 2020. Het aantal geregistreerde woninginbraken is na een stijging in 2019 weer gedaald (-27%: van 26 in 2019 naar 19 in 2020). Voorgaand jaar is er nadrukkelijk integraal ingezet op het bestrijden van productie en de handel in verdovende middelen. De aantallen blijven gelijk (2020: 19), maar resulteren relatief vaker in het toepassen van bestuursrechtelijke handhaving.

Integraal Veiligheidsplan (1.1)
Het ‘Uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsplan 2019 – 2020’ is conform de geformuleerde doelstellingen uitgevoerd. In samenwerking met de gemeenten Renswoude, Rhenen, Veenendaal, Wijk bij Duurstede, de politie en het Openbaar Ministerie is in 2020 de samenwerking uitvoerig geëvalueerd. Dit heeft geresulteerd in een nieuw uitvoeringsprogramma voor de periode 2021 – 2022.

Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (1.2)
De Wvggz is per 1 januari 2020 in werking getreden en succesvol geïmplementeerd. Het college van burgemeester en wethouders is sindsdien wettelijk verantwoordelijk voor het in ontvangst en behandeling nemen van meldingen over personen met verward gedrag. Het Sociaal Dorpsteam vervult hierin een centrale rol. In totaal zijn er dertien meldingen van inwoners binnengekomen en zes meldingen vanuit de politie. Allen zijn binnen de wettelijke kaders en tijdig opgevolgd.

De huidige werkwijze is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeenten Bunnik, De Bilt, Wijk bij Duurstede en Zeist. Het afgelopen jaar heeft dit samenwerkingsverband zich toegelegd op het verder ontwikkelen van de lokale aanpak. In gezamenlijkheid zijn er voorbereidingen getroffen om optimaal maatwerk te kunnen leveren in de zorg- en hulpverlening naar onze inwoners. Dit heeft geresulteerd in een aangepaste werkwijze waarin niet de GGD regio Utrecht, maar een lokaal, klein en gemeenschappelijk specialistisch team het Sociaal Dorpsteam op afroep ondersteunt door het oppakken van complexe casuïstiek en het uitvoeren van verkennende onderzoeken. Deze werkwijze gaat per 1 januari 2021 in werking en zal nader geëvalueerd worden op efficiëntie en effectiviteit. De afhandeling van acute meldingen is blijft een burgemeestersbevoegdheid en is ongewijzigd lokaal geborgd.

Lokaal plan van aanpak ondermijning (1.3)
Het formuleren van een specifiek en lokaal plan van aanpak ter voorkoming en bestrijding van ondermijning is door toedoen van Covid-19 uitgesteld naar 2022. Het nieuw geformuleerde uitvoeringsprogramma voorziet echter wel in nieuwe lokale doelstellingen. Het onderwerp genoot derhalve in 2020 op zowel beleidsmatig- als op operationeel niveau prioriteit.

Aanpak permanente bewoning recreatieparken (1.4)
Uw raad heeft in 2020 een nota vastgesteld in relatie tot het handhaven van permanente bewoning op recreatieparken. De bestemmingsplannen zijn vorig jaar hierop aangepast en vastgesteld.
Conform hetgeen voorgaand jaar besloten is door uw raad vangt de handhaving medio 2022 aan.

Samenwerking gemeente Rhenen inzake Boa-organisatie (1.5)
De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft in 2020 samen met de gemeente Rhenen onderzocht op welke wijze de samenwerking op het vlak van gemeentelijke handhaving bestendigd en geborgd kan worden. Conclusie van deze verkenning is dat de onderlinge visies en wensen ten aanzien van de werkwijze en aansturing en de beleidsmatige doelstellingen van de gemeentelijke handhaving te ver uiteen liggen om de samenwerking te continueren. De samenwerking is zonder gevolgen voor de continuïteit van dienstverlening en capaciteit in 2020 beëindigd.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft in 2020 verder vorm gegeven aan een overeenkomst inzake het leveren van handhavingscapaciteit voor de gemeente Bunnik. Deze geformaliseerde samenwerking is tussentijds geëvalueerd en met wederzijdse instemming verlengd.

Veiligheid rondom Henschotermeer (1.6)
Het adresseren van de veiligheid rondom het Henschotermeer was in 2020 niet mogelijk.
De Veiligheidsregio Utrecht en de gemeente Utrechtse Heuvelrug hadden door de uitbraak en bestrijding van Covid-19 onvoldoende capaciteit om dit uit te voeren. Ook was de publieksfunctie in 2020 door toedoen van Covid-19 veelal afwezig. Er ontstond hierdoor een lagere prioriteit voor dit thema.

Leegstandverordening (2.2.)
Uw raad heeft op 7 mei 2020 de leegstandverordening vastgesteld. Deze is op 29 mei 2020 gepubliceerd en in werking getreden.  

Lasten & baten

Bedragen x € 1.000

Lasten

4.373

3,3 %

Baten

89

0,1 %

Deze pagina is gebouwd op 06/18/2021 17:09:43 met de export van 06/18/2021 17:03:00